Naša vina Linija Anno Domini

Teran Anno Domini 2018

Caldierosso

Rose

Teran Anno Domini 2018

Teran Anno Domini nastaje samo u dobrim godinama, odakle dolazi njegov naziv. Za njega se odvaja grožđe iz naših najboljih vinograda, čeka se idealna zrelost i po vinifikaciji stavlja na odležavanje nekoliko godina, dijelom u drvenim bačvama, dijelom u bocama. Kada stigne na tržište Teran Anno Domini je u pravilu zaokruženo vino punog tijela, sa živom kiselinskom kičmom, kolekcionarske vrijednosti i potencijalom za dugogodišnje čuvanje.

0.75l

18 °C

23,00 EUR (173,29 HRK)

Tehnički podaci:

Sortiment i omjer: Teran 100%
Vinogradarsko područje: Istra, Motovun
Naziv vinograda: Santa Elisabetta, Divjaki i Šubijent
Tip tla: Fliš (Santa Elisabetta i Šubijent), kombinacija gline i fliša (Divjaki)
Starost vinograda: Zasađeni od 1962. do 1964. g (Divjaki i Šubijent), 2003. g. Santa Elisabetta
Nadmorska visina: Od 190 m Divjaki, 300 m Šubijent, 330 m Santa Elisabetta Prinosi: 4,5 tona/hektar
Prinosi: 4,5 tona/hektar
Tip berbe: Ručna
Vinifikacija: Maceracija od 20 do 30 dana uz fermentaciju na divljim kvascima na temperaturi od 23° do 27 °C u čeličnom tanku
Dozrijevanje: 2 godine, 90% vina u 2.500 litara hrastovoj bačvi i 10% vina u 500 i 225 litara hrastovima bačvama
Dozrijevanje u boci: 6 mjeseci
Analitički podaci: Alkohol 14%, uk. kiseline 6,1 g, neprevreli slador 2,4 g, pH 3,89

Godište: 2018

Godište 2018. je bilo specifično i zahtijevalo je dosta pažnje i aktivnosti u vinogradima kroz cijeli period vegetacije, međutim, za teran na dobrim povišenim položajima na strminama i siromašnijem i dobro ocjeditom tlu, je bilo jako povoljno. Obilježeno je nešto kasnijim početkom vegetacijskog procesa, visokom bujnošću biljke i kasnom zriobom. Dosta kiše u ranoj fazi u veljači i ožujku, a zatim suhi i topli travanj su potaknuli brzi i bujni rast, a kišni svibanj i lipanj te standardno topli srpanj i kolovoz su omogućili visoke prinose. Srećom, suh i topao period berbe, to jest cijeli rujan i prva polovica listopada su omogućili zdravi urod. Zelena berba i smanjivanje prinosa na teranu su bili esencijalni za postizanje balansa i visoke kvalitete u konačnici. Berba je obavljena u prvoj polovini listopada.

Opis:

Dublje i neprozirne rubinsko crvene boje s nijansom ljubičaste. Slojevitog mirisa, na sušene višnje i suhe šljive, pomiješane sa sočnim šumskim voćem i svježim višnjama. Tek u naznakama se slute primjese začinskih nota porijeklom iz hrasta. Okus je jednako slojevit, s dubinom, čvrstih tanina, visoke koncentracije, s umjerenim kiselinama te s puno zrele voćnosti na nepcu. Završetak obilježavaju čvrsti taninski okvir, ugodno pikantni finiš, zrelo grožđe terana i note kože na retrookusu. Radi se o teranu zrelijeg tipa, punog tijela, s blagom dozom topline te kompleksnijeg karaktera, namijenjenog sparivanju s ambicioznim jelima i visokom kuhinjom.

Gastro preporuka:

Dry aged bifteci i drugi tipovi odležanih odrezaka posuti krupnom soli i zaliveni maslinovim uljem. Jednako dobro će pratiti komade mesa u bogatijim umacima kao što je ossobuco i druga slična jela.

Ostala vina iz kategorije Linija Anno Domini

Trenutno nema proizvoda u košarici

Dostava

Cijena dostave će biti izračunata nakon potvrde narudžbe

Ukupna cijena

PDV 25%

0,00 EUR (0,00 HRK)