Santa Elisabetta

nova dimenzija terana

Santa Elisabetta

Teran nam je vječna inspiracija. Ta sorta je utkana u naš genetski kod. Baštinimo je od pamtivijeka i znamo da na ovom prostoru na kojem smo rođeni ima kapacitet dati nešto sasvim posebno. Plodna, otporna i gotovo neukrotiva narav terana nije takva bez razloga, jer rodio se tu, u srcu Istre, na gorskim obroncima, okružen šumama i prirodom, pticama i divljači. Kasna je sorta, koja uvijek ostaje zadnja u vinogradu, još dugo nakon što su druge ubrane. U tom periodu izvor je hrane i energije svima, od insekata koji se pripremaju za zimski san, do srni i veprova koji u rosna svitanja ne mogu odoljeti njenom slatkom nektaru. Na kraju, već u jesenje doba, tik prije nego prezrije, čovjeku još uvijek sačuva dovoljno uroda da od njega dobije opojno vino.

Danas, kad u kontroliranim uvjetima modernog doba teran svoj rodni potencijal može iskoristiti do kraja, kad je nedostupan gladnim ustima životinjskog svijeta, kad više nema tko obrati onaj urođeni “višak”, potrebno ga je obuzdati na drugačiji način. Za uzgoj odabrati siromašnije, osunčano i ocjedito tlo, reducirati ga rezidbom i zelenom berbom te na kraju strpljivo čekati do pune zrelosti bez obzira na rizike koje nose jesenje kiše. Jedino tada on u cijelosti pruža svoju izvornu ljepotu.

Položaj Santa Elisabetta prirodno posjeduje sva ta svojstva. Smješten je u srcu postojbine terana, na nadmorskoj visini od 330 metara, okružen šumama i brdima, na terasastoj padini, izložen cjelodnevnom suncu, na takozvanoj bijeloj zemlji, ocjeditoj i siromašnoj, s obiljem kalcijevog karbonata, a s vrlo malo humusa, visoko iznad ranih jutarnjih magli i niskih oblaka, s hladnim gorskim noćima i vrućim ljetnim danima. Omogućava maksimalnu distribuciju sunčeve svjetlosti, prirodno obuzdavanje rodnosti te savršeno zdravlje do najkasnijih rokova berbe. Povrh svega, rigoroznom zelenom berbom se osigurava ravnomjerno dozrijevanje i visoka koncentracija. S grožđem iz takvog vinograda posao u podrumu je potom vrlo jednostavan, po klasičnoj fermentaciji smjestiti vino na dozrijevanje u bačve bez značajnog aromatskog utjecaja i strpljivo sačekati nekoliko godina da se razvije i zaokruži. Konačni rezultat su živa esencija terana i terroir Santa Elisabette, interpretirani vjerno i sačuvani u boci na vrlo dugačak rok, vino koje doživljavamo kao našu ostavštinu.

Trenutno nema proizvoda u košarici

Dostava

Cijena dostave će biti izračunata nakon potvrde narudžbe

Ukupna cijena

PDV 25%

0,00 EUR (0,00 HRK)