Caldierosso

Rose

Rosé 2023

Blend sorti teran i merlot. Teran je okosnica i daje pečat istarske autentičnosti. Prije svega živahnost i svježinu, zatim note herbalnosti i svježe ubranog crvenog voća poput malina, a u konačnici lepršavost i velikodušne kiseline. Merlot, koji je također duboko ukorijenjen u Istri i druga je najvažnija crna sorta ovog podneblja, donosi mirisu zrelije voćne tonove, a u strukturi okusa je zadužen za popunjeniju sredinu i zaobljenost. Zajedno daju rosé jedinstvenog profila, originalno istarski, teranovski živ i merlotovski pristupačan.

0.75l

12 °C

13,10 EUR (98,70 HRK)

Tehnički podaci:

Sortiment i omjer: Teran 60%, merlot 40%
Vinogradarsko područje: Istra, Motovun
Naziv vinograda: Brkač (teran), Santa Elisabetta (merlot)
Tip tla: Glina (Brkač), fliš (Santa Elisabetta)
Starost vinograda: Zasađeni 2012. g. (Brkač), 2010 g. (Santa Elisabetta)
Nadmorska visina: 140m (Brkač), 330m (Santa Elisabetta)
Prinosi: 6,5 tona/hektar
Tip berbe: Ručna
Vinifikacija: Ručna selekcija grožđa, prešanje cijelih grozdova bez maceracije, fermentacija u čeličnom tanku na temperaturi od 15° do 16 °C
Dozrijevanje: 6 mjeseci u čeličnom tanku
Dozrijevanje u boci: Mjesec dana
Analitički podaci: Alkohol 12,5%, uk. kiseline 5,9 g, neprevreli slador 3,0 g, pH 3,21

Godište: 2023

Vrlo zahtjevno i iscrpljujuće godište koje je tražilo neprestanu prisutnost u vinogradu tijekom cijelog vegetativnog perioda. Iako je vegetacija je standardno krenula tijekom travnja, a i kasnije su sve faze odvile u kalendarski očekivanim rokovima, učestale padaline su tražile konstantnu aktivnost u vinogradu kako bi se očuvalo zdravlje grožđa i umjereni prinosi. Položaji Benvenuti vinograda su na ocjeditim tlima i kosinama što je omogućilo brzo sušenje tla i pravodobni ulazak u vinograde. Najvažniji dio godine, kasno ljeto i početak jeseni, to jest kraj 8. mjeseca i cijeli 9. su bili sunčani i suhi, što je omogućilo potpuno dozrijevanje, pa sveukupno gledano nije bilo žrtvi po pitanju kvalitete. Merlot koji dolazi ranije je dao nešto elegantnija vina od uobičajenih, dok je teran dosegao svoju punu i uobičajenu zrelost u standardnim rokovima.

Opis:

Nježne i blijede losos ružičaste, zahvaljujući prešanju cijelih grozdova i laganom pritisku koji ne dozvoljava puštanje previše boje. Izraženog i atraktivnog mirisa u kojem se svježa voćnost malina i šumskih jagoda isprepliću s herbalnim notama, a iza kojih još dolaze note agruma s naglaskom na limetu. U ustima je sasvim suhog i osvježavajućeg okusa, jednako slojevitog kao i mirisa. Prije svega je voćan i odiše svježinom, a potom dolaze sočnost i atraktivna voćna nota na finišu. Vitkog do srednje punog je tijela te dugačkog, osvježavajućeg i sočnog retrookusa.

Gastro preporuka:

Hobotnica na salatu, školjke na buzaru, pileća krilca s roštilja, jadranska lignja sa žara, rižota sa škampima ili kozicama, pašte s pesto rosso umakom, paella, pečeno povrće, piletina s povrćem u woku, dagnje na buzaru, salate s piletinom, ražnjići s roštilja.

Ostala vina iz kategorije Linija tradicija

Trenutno nema proizvoda u košarici

Dostava

Cijena dostave će biti izračunata nakon potvrde narudžbe

Ukupna cijena

PDV 25%

0,00 EUR (0,00 HRK)