Naša vina Linija Livio Benvenuti

Teran Livio Benvenuti 2020

Caldierosso

Rose

Teran Livio Benvenuti 2020

Teran Livio Benvenuti esencija je motovunskog terroira, vino koje nastaje pažljivom kupažom vina s više pozicija, sve u svrhu da se iz godine u godinu očuva kvalitativni kontinuitet i autentični stilski izričaj karakterističan za motovunske terane. Nasljednik je nekadašnje linije Anno Domini i ključno crno vino naše vinarije. Za njega se odvaja grožđe iz naših najboljih vinograda, čeka se idealna zrelost i po vinifikaciji stavlja na odležavanje nekoliko godina, dijelom u drvenim bačvama, dijelom u bocama. Kada stigne na tržište Teran Livio Benvenuti je u pravilu zaokruženo vino punog tijela, sa živom kiselinskom kičmom, kolekcionarske vrijednosti i potencijalom za dugogodišnje čuvanje.

0,75l

18 °C

24,10 EUR (181,58 HRK)

Tehnički podaci:

Sortiment i omjer: Teran 100%
Vinogradarsko područje: Istra, Motovun
Naziv vinograda: Santa Elisabetta, Divjaki i Šubijent
Tip tla: Fliš (Santa Elisabetta i Šubijent), kombinacija gline i fliša (Divjaki)
Starost vinograda: Zasađeni od 1962. do 1964. g (Divjaki i Šubijent), 2003. g. Santa Elisabetta
Nadmorska visina: Od 190 m Divjaki, 300 m Šubijent, 330 m Santa Elisabetta
Prinosi: 4,5 tona/hektar
Tip berbe: Ručna
Vinifikacija: Maceracija od 20 do 30 dana uz fermentaciju na divljim kvascima na temperaturi od 23° do 27 °C u čeličnom tanku
Dozrijevanje: 2 godine, 90% vina u 2.500 litara hrastovoj bačvi i 10% vina u 500 i 225 litara hrastovima bačvama
Dozrijevanje u boci: 6 mjeseci
Analitički podaci: Alkohol 14,5%, uk. kiseline 6,1 g, neprevreli slador 2,8 g, pH 3,64

Godište: 2019

Godište 2019. je obilježio nijansu kasniji početak vegetacijskog ciklusa, zatim bujnost i rodnost, te nešto kasnija zrioba. Klimatski gledano je bilo dosta izazovno godište, s puno kiše u ranoj fazi vegetacije, u veljači i ožujku, zatim sa suhim i toplim travnjem, pa djelomično kišnim svibnjem i lipnjem. Srpanj i kolovoz su bili standardno topli s povremenim kišama, a ključan period se dogodio u finalnoj fazi zriobe u vidu suhog i toplog perioda berbe, to jest kroz cijeli rujan i prvom polovicom listopada. Stoga je puna zrelost došla kasnije, pa je i datum berbe pomaknut u termin na polovicu listopada.

Opis:

Dobar primjerak klasične elegancije terana Motovunskog vinogorja. Dublje i neprozirne rubinsko crvene boje s nijansom ljubičaste. Slojevitog mirisa, na zrele višnje i suhe šljive, pomiješane sa sočnim šumskim voćem i primjesama začinskih nota porijeklom iz hrasta. Okus je jednako slojevit, s dubinom, čvrstih tanina, solidne koncentracije, s umjerenim kiselinama te s puno žive voćnosti na nepcu. Završetak obilježavaju čvrsti taninski okvir, ugodno pikantni finiš i zrelo grožđe terana na retrookusu. Radi se o teranu elegantnijeg tipa, srednje do punog tijela, sjajne ravnoteže između svježine i topline, kompleksnijeg karaktera, vrlo dugačkog trajanja i s potencijalom za dodatno dozrijevanje u boci. Namijenjenog sparivanju s ambicioznim jelima i visokom kuhinjom.

Gastro preporuka:

Dry aged bifteci i drugi tipovi odležanih odrezaka posuti krupnom soli i zaliveni maslinovim uljem. Jednako dobro će pratiti komade mesa u bogatijim umacima kao što je ossobuco i druga slična jela.

Ostala vina iz kategorije Linija Livio Benvenuti

Trenutno nema proizvoda u košarici

Dostava

Cijena dostave će biti izračunata nakon potvrde narudžbe

Ukupna cijena

PDV 25%

0,00 EUR (0,00 HRK)