Naša vina Linija Livio Benvenuti

Malvazija Livio Benvenuti 2022

Caldierosso

Rose

Malvazija Livio Benvenuti 2022

Malvazija Livio Benvenuti (nekad Anno Domini) je esencija motovunskog terroira. Radi se o kompleksnijem i odležanom vinu s potencijalom za dugogodišnje čuvanje. Grožđe dolazi iz naših najstarijih vinograda u omjeru kakvog pojedino godište zahtijeva, ovisno o učestalosti padalina i prosječnoj temperaturi. Dozrijevana je u starijim velikim drvenim bačvama, aromatski neutralnim, u kojima razvija svoje sortne karakteristike i naglašava terroirski pečat. Potencijalno je vrlo dugačkog životnog vijeka, pogodno za vinske kolekcionare i istinske ljubitelje plemenitih svojstva odležanih vina.

0,75l

12 °C

19,00 EUR (143,16 HRK)

Tehnički podaci:

Sortiment i omjer: Malvazija istarska 100%
Vinogradarsko područje: Istra, Motovun
Naziv vinograda: Turkovo i Motovun
Tip tla: Fliš 70%, glina 30% (Turkovo), bijela zemlja s pretežitim udjelom gline i manjim fliša
Starost vinograda: Zasađeni 1946. g. (Turkovo) i 1962. g. (Motovun)
Nadmorska visina: 330m (Turkovo), 170m (Motovun)
Prinosi: 5,5 tona/hektar
Tip berbe: Ručna
Vinifikacija: Maceracija uz fermentaciju potaknutu divljim kvascima u čeličnom tanku u trajanju od 15 dana na temperaturi od 15° do 18°C, potom prešanje, pa dovršetak fermentacije u velikoj hrastovoj bačvi od 2.000 litara.
Dozrijevanje: 12 mjeseci u slavonskom hrastu, zapremnine 2.000 L u finom talogu uz povremeno miješanje
Dozrijevanje u boci: 1 godina (12 mjeseci)
Analitički podaci: Alkohol 14%, uk. kiseline 4,6 g, neprevreli slador 2,0 g, pH 3,59

Godište: 2021

Vegetacija je krenula nešto ranije od uobičajenog. Pupanje početkom travnja, nakon kojeg je došla neobično hladna fronta koja je usporila početak vegetacije, ali nije nanijela štetu. Zbog toga se cvatnja odvila desetak dana kasnije u odnosu na standardne rokove, u drugoj polovici svibnja. Promjena boje (veraison) se odvila sredinom kolovoza. Klimatski 2021. spada u uravnotežene godine. Osim ekscesa s hladnoćom na početku, ostatak je vegetacije protekao u standardnim rokovima. Ostatak proljeća i prvu polovicu ljeta su obilježile redovne izmjene padalina i dužih sunčanih perioda. Kraj vegetacijskog perioda je bio suh i sunčan, sve od veraisona do kraja berbe. Specifičnost godišta je vrlo suh i topao period berbe koji je omogućio čekanje idealne zrelosti i umjerene prinose. Berba se odvila u drugoj polovici rujna.

Opis:

Žive i dublje žućkasto zelenkaste boje. Intenzivnog i slojevitog mirisa u koji odiše aromama zrelog grožđa malvazije, pomiješanih sa zrelom breskvom i kruškom. U pozadini se nižu slojevi kvaščano kremastih nota. Okus obilježava visoki intenzitet i slast zrelog grožđa. Potom naglašena svježina, pa brideća mineralnost i istovremena kremoznost. U ustima djeluje raskošno i intenzivno, s dubinom i poticajnim kiselinama, pomalo zaobljeno na sredini, dugačkog i mineralno slanog finiša. Potencijala za čuvanje i dodatni razvoj od pet do deset godina od berbe.

Gastro preporuka:

Uz hranu kao što je teleće pečenje, pileće pečenje, plemenita bijela riba poput kovača u povrću, skradinski rižoto, tjestenine s tartufima i slično.

Ostala vina iz kategorije Linija Livio Benvenuti

Trenutno nema proizvoda u košarici

Dostava

Cijena dostave će biti izračunata nakon potvrde narudžbe

Ukupna cijena

PDV 25%

0,00 EUR (0,00 HRK)