Naša vina Linija Livio Benvenuti

Malvazija Livio Benvenuti 2022

Caldierosso

Rose

Malvazija Livio Benvenuti 2022

Malvazija Livio Benvenuti (nekad Anno Domini) je esencija motovunskog terroira. Radi se o kompleksnijem i odležanom vinu s potencijalom za dugogodišnje čuvanje. Grožđe dolazi iz naših najstarijih vinograda u omjeru kakvog pojedino godište zahtijeva, ovisno o učestalosti padalina i prosječnoj temperaturi. Dozrijevana je u starijim velikim drvenim bačvama, aromatski neutralnim, u kojima razvija svoje sortne karakteristike i naglašava terroirski pečat. Potencijalno je vrlo dugačkog životnog vijeka, pogodno za vinske kolekcionare i istinske ljubitelje plemenitih svojstva odležanih vina.

0,75l

12 °C

19,00 EUR (143,16 HRK)

Tehnički podaci:

Sortiment i omjer: Malvazija istarska 100%
Vinogradarsko područje: Istra, Motovun
Naziv vinograda: Turkovo i Motovun
Tip tla: Fliš 70%, glina 30% (Turkovo), bijela zemlja s pretežitim udjelom gline i manjim fliša
Starost vinograda: Zasađeni 1946. g. (Turkovo) i 1962. g. (Motovun)
Nadmorska visina: 330m (Turkovo), 170m (Motovun)
Prinosi: 5,5 tona/hektar
Tip berbe: Ručna
Vinifikacija: Maceracija uz fermentaciju potaknutu divljim kvascima u čeličnom tanku u trajanju od 15 dana na temperaturi od 15° do 18°C, potom prešanje, pa dovršetak fermentacije u velikoj hrastovoj bačvi od 2.000 litara.
Dozrijevanje: 12 mjeseci u slavonskom hrastu, zapremnine 2.000 L u finom talogu uz povremeno miješanje
Dozrijevanje u boci: 1 godina (12 mjeseci)
Analitički podaci: Alkohol 14%, uk. kiseline 4,6 g, neprevreli slador 2,0 g, pH 3,59

Godište: 2022

Vegetacija je standardno krenula tijekom travnja, s povremenim padalinama do ljeta, što je omogućilo uobičajen i zdravi razvoj biljke u prvoj fazi i cvatnju u redovnim rokovima tijekom prve polovice svibnja. Ljeto je bilo izrazito sušno, s visokom dnevnim temperaturama i zadnjom značajnijom kišom polovicom srpnja, što je djelomično ubrzalo zrenje i promjenu boje (veraison) grožđa. Bez padalina je ostalo sve do berbe koja se za malvaziju odvila u periodu od 31.08. do 15.09., ovisno o položaju pojedine parcele i izloženosti suncu. Godište je obilježio dugačak sušni period tijekom ljeta, sasvim zdravo grožđe, nešto niži prinosi od standardnih i tjedan dana ranija berba od uobičajene.

Opis:

Žive i dublje žućkasto zelenkaste boje. Intenzivnog i slojevitog mirisa u koji odiše aromama zrelog koštunjičavog voća, ponajviše breskve koja dominira, a zatim nešto kruške u pozadini, pa na bijeli papar i druge nježne začinske note. Okus obilježavaju punije tijelo, sortna svježina i brideća mineralnost. U ustima djeluje raskošno i intenzivno, s dubinom i poticajnim kiselinama, pomalo je zaobljeno na sredini, dugačkog i slanog finiša. Potencijala za čuvanje i dodatni razvoj od pet do deset godina od berbe.

Gastro preporuka:

Uz hranu kao što je teleće pečenje, pileće pečenje, plemenita bijela riba poput kovača u povrću, skradinski rižoto, tjestenine s tartufima i slično.

Ostala vina iz kategorije Linija Livio Benvenuti

Trenutno nema proizvoda u košarici

Dostava

Cijena dostave će biti izračunata nakon potvrde narudžbe

Ukupna cijena

PDV 25%

0,00 EUR (0,00 HRK)