Caldierosso

Rose

Rosé 2021

Blend sorti teran i merlot. Teran je okosnica i daje pečat istarske autentičnosti. Prije svega živahnost i svježinu, zatim note herbalnosti i svježe ubranog crvenog voća poput malina, a u konačnici lepršavost i velikodušne kiseline. Merlot, koji je također duboko ukorijenjen u Istri i druga je najvažnija crna sorta ovog podneblja, donosi mirisu zrelije voćne tonove, a u strukturi okusa je zadužen za popunjeniju sredinu i zaobljenost. Zajedno daju rosé jedinstvenog profila, originalno istarski, teranovski živ i merlotovski pristupačan.

0.75l

12 °C

79,00 HRK (10,49 EUR)

Tehnički podaci:

Sortiment i omjer: Teran 60%, merlot 40%
Vinogradarsko područje: Istra, Motovun
Naziv vinograda: Brkač (teran), Santa Elisabetta (merlot)
Tip tla: Glina (Brkač), fliš (Santa Elisabetta)
Starost vinograda: Zasađeni 2012. g. (Brkač), 2010 g. (Santa Elisabetta)
Nadmorska visina: 140m (Brkač), 330m (Santa Elisabetta)
Prinosi: 6,5 tona/hektar
Tip berbe: Ručna
Vinifikacija: Ručna selekcija grožđa, prešanje cijelih grozdova bez maceracije, fermentacija u čeličnom tanku na temperaturi od 15° do 16 °C
Dozrijevanje: 6 mjeseci u čeličnom tanku
Dozrijevanje u boci: Mjesec dana
Analitički podaci: Alkohol 12,5%, uk. kiseline 6,4g, neprevreli slador 1,8g, pH 3,48

Godište: 2021

Godište 2021. kod terana je obilježilo pupanje tijekom hladne fronte koji ga je usporilo i načinilo manje štete. Međutim, već je cvatnja bila u redovnom roku, tijekom svibnja. Promjena boje (veraison) se počela odvijati početkom kolovoza, a završetak dozrijevanja sve do berbe je obilježilo suho i toplo vrijeme bez padalina. Merlot je krenuo nijansu kasnije od terana, tako da je izbjegao smrzavanje, a ostatak vegetacije je bio jednak kao i kod terana. Klimatski gledano, početak godine su obilježile redovne padaline, a od sredine ljeta do kraja berbe suho i toplo vrijeme. Teran je obran ranije nego kada ga se bere za crno vino, polovicom 09. mjeseca, a merlot za rose je obran krajem rujna, oko 25.09.

Opis:

Blijede, ružičasto žućkaste boje, poput ljuske luka. Boja je vrlo nježna zahvaljujući prešanju cijelog grožđa, laganim pritiskom koji ne dozvoljava puštanje previše boje. Suptilnijeg i slojevitog mirisa u kojem se svježa voćnost malina i jabuka crveni delišes isprepliću s herbalnim i citrusnim notama. U ustima je sasvim suhog i osvježavajućeg okusa, jednako slojevitog kao i mirisa. Prije svega je voćan i odiše svježinom, a potom dolaze sočnost i ugodno gorkasta nota na finišu. Srednje je punog tijela i atraktivno sočnog retrookusa.

Gastro preporuka:

Hobotnica na salatu, školjke na buzaru, pileća krilca s roštilja, jadranska lignja sa žara, rižota sa škampima ili kozicama, pašte s pesto rosso umakom, paella, pečeno povrće, piletina s povrćem u woku, dagnje na buzaru, salate s piletinom, ražnjići s roštilja.

Ostala vina iz kategorije Linija tradicija

Trenutno nema proizvoda u košarici

Dostava

Cijena dostave će biti izračunata nakon potvrde narudžbe

Ukupna cijena

PDV 25%

0,00 HRK (0,00 EUR)