Benvenuti Vina (Z.T.O. Benvenuti)
Kaldir 7, 52424 Motovun
fax: (0)52 691 322
m: +385993541281
E-mail: info@benvenutivina.com

Obitelj Benvenuti

Obitelj, tradicija, teritorij

Vino u obitelji proizvodimo od pamtivijeka. Ono je dio i naše tradicije, i tradicije ovih prostora. Današnja znanja uvelike možemo zahvaliti generacijama i proizvodnji vina iz vinograda od kojih su neki zasađeni još u prvim desetljećima prošlog stoljeća. Potvrda tome je i ostatak vrča iz rimskog perioda koji smo pronašli u jednom od vinograda. Ovaj artefakt se danas nalazi u muzeju u Trstu, a nama je svakodnevni podsjetnik na ono što nam je na ovom teritoriju svojevrsna misija. Iskoristiti najbolje što zemlja pruža u proizvodnji vrhunskog vina. Za nas to znači iskoristiti potencijal triju autohtonih sorti - Malvazije Istarske, Terana i Muškata.

Grožđe Benvenuti vina raste na nekoliko lokacija koje odlikuje specifična mikroklima. Ona je rezultat utjecaja morskog zraka koji dolazi dolinom rijeke Mirne i akumulira se na našem području. Ovi uvjeti odlikuju naše vinograde na lokacijama poput Španjola, Turkova ili Fratrije. No, specifišnošću uvjeta posebno se ističu vinogradi na lokaciji San Salvatore, mjestu nekadašnjeg sela Kaldir. Na 350 do 400 metara nadmorske visine, ovaj je položaj jugozapadne orijentacije, terasaste konfiguracije i zaštićen od vjetra. Bijela zemlja ključ je mineralnosti koje daje grožđe s ovih pozicija. Vinograd San Salvatore je srce autohtonih sorti koji, uz druge lokacije, čini krvotok nas i prirode. Stoga sve naše vinorodne pozicije njegujemo na prirodno održiv način - kako bi nam jednako i vratile.

Proizvodnju smo ograničili na oko 100 tisuća butelja godišnje, količinu koja nam omogućava vrhunsku kvalitetu i autorski potpis - bez kompromisa. Harmonična struktura, voćnost i izrazita sortnost, uz neizbježnu mineralnost, osnove su svakog našeg vina, o kojima detaljno možete pročitati na ovim web stranicama.

Uz oca Livija, sinovi Nikola i Albert, čine ključan "začin" Benvenuti vina. Biti dijelom svake butelje znači prenijeti priču o teritoriju na i od kojeg živimo. Biti vrijedan i iskren te poštovati sve što nas okružuje - ovo je naša filozofija, koju primijenjujemo i u radu, i u životu.

Naša priča

Priča vinarije Benvenuti, priča je o obitelji, tradiciji i teritoriju. Smješteni smo u mirnom istarskom mjestašcu Kaldir, s pogledom na nedaleki Motovun, u okolici kojeg njegujemo tri autohtone sorte - Malvaziju Istarsku, Teran i Muškat. Ove su sorte kroz povijest u Istri davale najbolje rezultate, stoga nam je namjera na održiv način iskoristiti dobrobiti jedinstvenog teritorija te biti zahvalni što smo njegovim malenim dijelom.

Obiteljske vrijednosti i tradicija ključan su "začin" Benvenuti vina. Na ovim temeljima proizvodimo vina u kojima sortnost odražava svo bogastvo vinograda, smještenih na nizu specifičnih mikrolokacija. Jedna od njih, San Salvatore, srce je naših sorti. Terasasta konfiguracija i bijela zemlja, uz posebne mikroklimatske uvjete, grožđu ovdje pružaju karakter koji će se u vinu odraziti u naglašenoj mineralnosti, svježini te punom izrazu svih odlika sorti. Ove odlike prisutne su u svim našim vinima, od bazične i odležale malvazije, preko svježeg i harmoničnog terana, do intenzivnih i ugodnom kiselinom bogatih slatkih vina.

Rezultat usmjerenosti na mikrolokacije i autohtone sorte - uz predan i iskren rad - su na tržištu i među strukom prepoznata vina. Djelići naše priče nalaze se u svakoj Benvenuti butelji, kao odraz filozofije da je vino upravo onakvo kakva je i osoba koja iza njega stoji. Na taj način želimo teritorij na kojem, i od kojeg živimo, prenijeti svakom vinoljupcu. Idealno ćemo to učiniti među zrelim grozdovima naših vinograda, podrumu, kušaonici ili, pak, smještaju za one goste koji u Benvenuti vinima i doživljaju žele uživati više od jednog dana.

Za nas je vino oduvijek bilo neodvojiv dio života. Dio te strasti želimo podijeliti i s Vama!

Vaši - Livio, Albert i Nikola Benvenuti